Müşterilerimiz

Müşterilerimiz
Peynir Üretim Arıtma Tesisi
Peynir Üretim Arıtma Tesisi

Durum

Sektörün önde gelen firma, geleneksel peyniri yaratıcı ürün konseptine çeviren uluslararası şirketler grubudur. Firmanın Çorlu/Tekirdağ yerleşkesinde bulunan fabrikasındaki arıtma tesisisinde yer alan zaman içerisinde deforme olmuş EPDM malzemeden difüzörlerin değiştirilmesi ihtiyacı doğmuştur.

Arpon Çözümü
Firmanın Çorlu fabrikası Peynir ve benzer ürünler üreten bir fabrika olması sebebiyle atık su sistemine gelen kullanılmış sularda ciddi bir agresiflik ve değişkenlik söz konusudur. Bunda hijyenik sistemlerin temizlenme sinde kullanılan kostik ve nitrik asitin payı büyüktür. Aynı zamanda Peynir ve türevlerinin oluşturduğu yağ asitleri de havalandırma havuzu ve ön dengeleme havuzunda kullanılan difüzörlerin EPDM malzemesinin çok çabuk deforme olmasına ve patlamasına sebebiyet vermekte. Ayrıca peynir atıklarının difüzör yüzeyini kaplaması da difüzörün yeterli miktarda oksijen transferini engellemektedir. Bunların diğer bir sonucu olarak da blowerlardaki enerji sarfiyatları ciddi oranda artış göstermektedir.

2016 Eylül ayında takılan SSI Marka PTFE (Teflon) kaplı 9" difüzörlerin kullanımından sonra yaşanan sorunların ortadan kalktığı gözlemlenmiş. Özellikle çok kısa sürede patlayan ve deforme olan difüzör arızaları ortadan kalkmıştır. Diğer bir avantaj ise SSI Difüzörlerin kaygan Teflon yüzeyleri sayesinde difüzör yüzeyinde partikül birikmesinin önüne geçilmiştir.

Sonuç
Bu değişikliklerin doğal sonucu olarak çok kısa bir sürede enerji sarfiyatlarında tasarruf söz konusu olmuştur. Sadece 120 adet SSI PTFE difüzörün kullanıldığı sistemde daha evvel 2 adet Blower 2x11 kW oksijen ihtiyacını karşılıyorken şu an sadece 1 adet Blower yeterli gelmektedir. 1 m3/h lik oksijen ihtiyacı için daha evvel 7,4 kWh harcanırken şu an 3,4 kWh elektrik sarfedilmektedir.

 

Borghetto Santo Spirito Atıksu Arıtma Tesisi
Borghetto Santo Spirito Atıksu Arıtma Tesisi
Durum
Borghetto Santo Spirito atık su arıtma tesisi, Ligurya kıyısındaki ünlü sahil beldesi yakınlarındaki 90.000 evden günde yaklaşık 30.000 metreküp atık su topluyor. Tesis, en son atık su arıtma teknolojisi ve çevreye mükemmel entegrasyonu ile bilinir. Avrupa Topluluğu'nun pilot projesinin bir parçası olarak, atık su arıtma tesisi enerjisinin kendi kendine yeterliliğini sağlamayı ve aynı zamanda şebekeye geri sağlanacak yenilenebilir enerji üretmeyi hedefliyor. Yerel su yönetimi firması Servizi Ambientali S.p.A., evsel atık suyu sıfır seviyedeki toplama istasyonundan deniz seviyesinden yaklaşık 60 metre yüksekte bulunan arıtma tesisine terfi ettirmek için gereken pompaları seçmemiz için bizi aradı. Temel gereksinim basitti: enerji verimliliği.

Çözüm
Zenit Group mühendisleri, en önemli noktanın enerji verimliliği olduğu bir tesiste atık suyu terfi ettirmek için en iyi çözümü inceledi. Yüksek verimli Premium (IE3) UNIQA Serisi doğal bir tercihti. Özellikle ZENIT UNIQA 160kW KURU tip kanallı model seçildi. UNIQA dalgıç pompalar, ağır hizmet tipi profesyonel kullanım için tasarlanmıştır. Bu sebeple, katı madde içeren atık suları transfer etmek için mükemmel çözümdür. UNIQA dalgıç pompalarının tümü, kısmen daldırıldıklarında ve hatta tamamen açıkta kaldıklarında bile S1 Hizmet koşullarında sürekli çalışmaya izin veren bağımsız bir hidrolik çevrim soğutma ceketi ile donatılmıştır.

Sonuç
Borghetto Santo Spirito atık su arıtma tesisinin enerji verimliliği UNIQA pompalar monte edilerek arttırıldı. UNIQA serisinin temel özelliği her zaman müşterinin ihtiyaç duyduğu performans özelliklerine göre tasarlanmaktadır. Her model, uygulama türü için en uygun malzemeleri kullanarak optimum çalışma noktası performansı, düşük enerji tüketimi ve yüksek güvenilirlik elde etmek için benzersiz bir motor ve hidrolik kombinasyonu ile donatılmıştır. Yerel su yönetimi firmasının yetkilileri, UNIQA Serisi pompaların performansından ve vatandaşlar ve çevre için verimli su yönetiminin faydalarından çok memnunlar.



 

Polyester Tesisi
Polyester Tesisi

Durum
Türkiye’de polyester üretimi yapan bir tesisin levha üretiminde kimyasal katkı maddesi dozlamasında kronik hale gelen problem yaşanmakta idi.

Kullanılan pompalar ile istenilen debi hassas olarak dozlanamıyor, bunun sonucunda üretimde kusurlu ürün çıkmasına sebep oluyordu.Ayrıca pompanın durma esnasında debi kaçıyor ve otomasyondan istenildiği gibi dozaj ayarı yapılamıyordu.

Arpon Çözümü
Arpon’nun alanında tecrübeli mühendisleri firmaya yapmış olduğu ziyaret ve keşif sonucunda bu uygulamaya VERDERFLEX marka VANTAGE 5000 serisi dijital kontrollü hortum pompalar önerilmiştir. Bu ürün ile üretim reçetelerine bağlı olarak istenilen hassasiyette dozlama ve otomasyondan ayar gerçekleştirilmiş olup yaşanan problem ortadan kaldırılmıştır.