Bloglar

Maden Sektöründe Flotasyon Uygulaması

Madencilikte flotasyon uygulaması, hidrofobik farklılıklarından yararlanarak mineralleri atık kaya olan ganglardan ayırmak için yapılan bir işlemdir.

flotasyon tankı 
Şekil.1: Flotasyon Tankı – Yüzdürme İşlemi

Ham cevher ince bir toz halinde değirmenlerde öğütüldükten sonra mineraller ve atık malzeme (gang) flotasyon tanklarına aktarılır. Flotasyon tankında  cevherin ayrıştırılması amaçlanan uygulamada minerallerin yüzeyde toplanmasını sağlayacak köpürtücü reaktif maddeler ve farklı kimyasal maddeler OBL marka dozaj pompaları ile birlikte hassas oranda flotasyon hücresi içerisine dozajlanmaktadır. Su , cevher ve kimyasalların bulunduğu flotasyon hücresi içerisine Continental marka blower ile ideal oranda hava beslemesi yapılarak flotasyon tankı içerisinde kabarcıklar oluşturulmakta ve bu kabarcıklar yüzeye ulaşana kadar değerli mineralleri yakalayarak cevherin zenginleştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Atık malzeme (gang) ise dibe çöker. Tank yüzeyinde oluşan köpük sıyrıldıktan sonra su ve kimyasallar damıtılır veya başka şekilde çıkarılır ve temiz bir konsantre bırakılır. Köpük yüzdürme işlemi olarak da adlandırılan işlem, başta gümüş olmak üzere birçok mineral için kullanılır.

 proses akış şeması
 Şekil.2: Flotasyon Prosesi Akış Şeması

Continental Blower, aşırı sıcaklıklar veya çok yüksek rakımlar gibi en zor iklim koşullarında çalışabilen madencilik endüstrisi için en verimli ve güvenli blowerı tedarik etmektedir. Tipik blower konfigürasyonumuz, özel ekipman gerektirmeden kolay kurulum ve kolay bakım avantajlarını sağlar.

Diğer blower teknolojileriyle karşılaştırıldığında Continental Kademeli Blower, uygulama boyunca sabit bir hava akışı ve basıncı garanti eden, yağsız hava sağlar. Rotorun mekanik dönüşü ile kabarcıklanma arasındaki kombinasyon, cevher konsantresini elde etmek için mineral partiküllerini yakalamada çok verimli bir ortam yaratmaktadır. Roots tip loblu blowerların aksine bakım maliyeti ve işletme maliyetleri açısından kullanıcı dostudur. Uzun yıllar boyunca periyodik yağ değişimleri yapıldığı sürece sadece ve sadece rulman değişimi gerçekleştirerek sorunsuz bir şekilde çalıştırılabilmektedir. Yağlı tip loblu blowerlarda zamanla keçelerde meydana gelen aşınma ile hidrolik yağın basılan havaya karışması ve bundan ötürü üretim kalitesine etkisi olmaktadır. Kalite ve bakım sorunları ortadan kaldırmanın en etkili yolu Continental Kademeli Blowerlar kullanmaktır.

Flotasyon uygulamasında bir diğer önemli konu flotasyon tanklarına istenilen debi miktarını gönderirken blowerın talep edilen debiyi sağlamasıdır. Continental blowerlar debi miktarını hassas olarak ayarlayabilmesi için ve sistemdeki değişkenliklere anında tepki verebilmesi için blower eğrisi üzerinde regülasyonunu sağlayacak ekipmanlar ile birlikte donatılabilmektedir. Bu ekipmanlar aktüatörlü emiş, çıkış ve by-pass vanaları , sıcaklık sensörleri , titreşim sensörleri ve son olarak bu enstrümanların entegrasyonunu sağlayacak kontrol panosudur. Kontrol panosu üzerinden  rulmanların sıcaklık ve titreşim değerlerinin kontrolü ile arıza öncesi bakımın gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır ve olası büyük hasarlar meydana gelmeden önlemleri alınmış olmaktadır. Kontrol panosunun bir diğer özelliği blower’ın çekmiş olduğu akım değerlerine göre blower eğrisinin tayin edilmesi ve sonrasında sistemin ihtiyacı olacak debiyi güvenli bir şekilde iletmek adına aktüatörlü vanaların kontrolü ile blower performans eğrisi üzerinde hareketi sağlanamaktadır. Bu şekilde regülasyon kusursuz bir şekilde gerçekleştirilmekte ve Blower uzun yıllar arızasız kullanılabilmektedir.

kontrol panosu
Şekil.3: Kontrol Panosu Ekran Görseli



Blog listesine geri dön.