Bloglar

Santrifüj Pompalara Zarar Veren 10 Neden

Santrifüj pompalar güvenilir, az bakım gerektiren pompalardır. Dünya'da tüm sıvı transferinin >% 40'ı için oldukça başarılıdırlar. Santrifüj pompalar basit bir prensibe sahiptir, dönen bir çarkın neden olduğu santrifüj kuvvetleri nedeniyle pompa girişide sıvı emilir ve pompa çıkışında basınç oluşturulur. Hiçbir vana ve minimum hareketli parça gerekmez. Bu nedenle, santrifüjlü bir pompalar proses koşullarına uygun seçildiğinde oldukça düşük bakım giderlerine sahiptir. Ancak, pompalama işleminin sonuçlarını etkileyebilecek ve hatta pompaya ciddi şekilde zarar verebilecek başka temel hususlar da vardır. Hijyenik pompalarla hasarı önlemek ve güvenli bir pompalama süreci elde edebilmek için 10 temel gereksinim aşağıda incelenmiştir.

  1. Doğru Pompa Gövdesi Seçimi
    Santrifüj pompalar, pozitif deplasmanlı pompalara kıyasla çok atipik bir performans eğrisine sahiptir. Pompadaki karşı basınç düştüğünde, akış miktarı artacak ve kullanılan motor gücü akışı izleyecektir. Pompa, nominal güce göre daha fazla güce ihtiyaç duyacağı andan itibaren aşırı yüklenmeye başlayacak ve ısınacaktır. Bu işlem çok uzun sürerse, motor sargılarından izolasyon yanacak ve elektrik arızasına neden olacaktır. Bu nedenle, pompayı seçerken tüm sürecin dikkate alınması çok önemlidir.
  2. Doğru Mekanik Salmastra Seçimi
    Santrifüj bir pompadaki en kritik kısım, dönen mil ile pompa gövdesi arasındaki sızdırmazlıktır. Hijyenik santrifüj pompalarda bu çoğu zaman mekanik bir salmastradır. Mekanik salmastranın birbirine çakışan iki salmastra yüzü vardır. Normal koşullarda, salmastranın yağlanmasını garanti eden salmastra yüzeyleri arasında her zaman bir sıvı filmi bulunur. Tabii ki, pompada sıvı yoksa veya pompa çok fazla hava emiyorsa, salmastra yüzeyleri kuru kalır ve ısınmaya başlar. Böylelikle mekanik salmastradaki elastomerler yanacak ve sızdırmazlık kabiliyetini kaybedecektir. Bu sorun, ürün sıcaklığı çok yüksek olduğunda ve conta yüzeylerini soğutmak için yıkama olmadığında da ortaya çıkabilir.
    Bu ikinci yolla film buharlaşır ve yağlama azalır. Diğer bir olasılık, sıvının yüksek saflıkta olmasıdır. Sıvı, yağlama kapasitesini kaybeder ve bu da bir miktar ısı dağılımına neden olur. Bu kuru çalışma sorunu, iyi bir mekanik salmastra konfigürasyonu ve doğru keçe malzemesinin kullanılmasıyla önlenebilir.
  3. Kavitasyon Problemlerine Karşı Doğru Kurulum
    Bu, örneğin pompanın emme tarafındaki sistemin boruları doğru şekilde yapılandırılmadığında tipik bir sorundur. Kapalı bir vananın veya çok küçük bir boru sisteminin neden olduğu çok fazla direnç olduğunda, NPSHa, NPSHr'den daha düşük olacaktır. Pompa düzgün çalışmayacaktır. Bu problem oluştuğunda pompanın merkezinde (girişinde) hava kabarcıkları oluşacaktır çünkü akışkan buhar basıncının altına düşecek ve kaynamaya başlayacaktır. Hava kabarcıkları, pompanın daha yüksek basınçlı bir kısmına (dışarıda) geldiklerinde patlayacak ve pompa parçalarında enerjik bir jet reaksiyonuna neden olacaktır. Sonuç: ağır hasar! Endüstriyel pompaların çarkları, kavitasyon durumunda genellikle deliklerle doludur. Kavitasyon ayrıca titreşime de neden olur: bu, yatakları, mekanik salmastrayı veya mil bağlantısını tahrip eder veya çark tespit somununu kırar.
    Kavitasyon meydana geldiğinde, pompa sıvıyı pompalamayı da durduracaktır. Kritik uygulamalarda ve aslında her durumda (çünkü sisteminizin güvenilir çalışmasını istediğiniz için) bu sorunu önlemek için, zorlu koşullarda çalışabilecek çok düşük NPSHr değerine sahip bir pompa seçin.
  4. Su Darbesine Neden Olabilecek Kurulum Hataları
    Su darbesi, uzun hatlara ve büyük boru çaplarına sahip proses sistemlerinde ortaya çıkan tipik bir sorundur. Bu sorun, yüksek debili bir sıvı kütlesi hızla kapanan bir vanaya çarptığında, sistemde oluşan tepe basıncının santrifüj pompaya geri dönmesi ile gerçekleşir. Mekanik salmastralar, arka plaka ve hatta pompa gövdesi zarar görebilir. Bu sorun, mümkün olan her yerde daha yavaş vanalar ve / veya daha kısa borular seçilerek proses kurulumunda çözülmesi gereken bir sorundur.
  5. Yabancı Cisimlerin Pompaya Gelmesi
    Akışkan cıvata, somun veya diğer yabancı cisimler gibi nesnelerle kirlendiğinde, çarkınız sıkışacaktır. Pompa, serbest akışlı veya kanallı çark ile donatılmış olsa bile (patates kadar büyük nesnelerin pompalandığı yerlerde), metaller veya sert parçalar çoğu durumda pompayı geçemeyecek, parçalar pompa ile pompa muhafazası arasında sıkışacaktır. Çark, pompa gövdesi ve / veya yataklar hasar görecektir. Buna bağlı olarak temizlenebilirlik nedeniyle hijyenik uygulamalardaki proses kurulumundaki filtre süzgeci doğru bir seçenek değildir; Bu sorunu önlemek için montaj - demontaj faaliyetlerinde son derece dikkatli olunması veya dökme malzemeden çok iyi bir ön eleme yapılması önerilir.
  6. Aşındırıcı Sıvı mı Pompalıyorsunuz? Dubleks Pompa Seçin!
    Prosesiniz için hijyenik bir pompaya ihtiyaç duyuyorsunuz, fakat akışkan çok aşındırıcı ise, mekanik salmastrayı sert sızdırmazlık yüzeylerine sahip SiC / SiC'den seçmek en doğru seçenektir. Ancak üstesinden gelinmesi gereken başka bir sorun daha var: hijyenik pompalarda CIP sırasında tüm ıslanan parçaların (O-ring dahil) temizlendiğinden emin olmak. Fakat aşındırıcı bir sıvılarda O-ring halkaları zarar görebilir ve sızdırmalara sebebiyet verebilir. Mekanik salmastra etrafındaki alanda, temizlik amacıyla en yüksek türbülansı yaratmak, yüzeylerin temizliğini sağlamak için gereklidir. Bu durumlar için  aşındırıcı gıda / yem uygulamaları için özel bir tasarıma sahip dubleks bir pompa çok daha iyi bir çözüm olacaktır.

                                                                                            packo
  7. Yüksek Basınç ve Değişken Hızlı Pompalarda Doğru Salmastrayı Seçin
    Basit proses koşullarında çalışan çoğu hijyenik pompa, körüklü tip salmastra ile donatılmıştır. Conta yüzeyleri arasındaki basınç çoğunlukla giriş basıncına bağlıdır. Pompa girişinde anlık yüksek basınç durumlarında mekanik salmastralarda bir miktar karışıklık meydana gelebilir, bu da salmastra yüzeylerine darbe ile zarar verebilir. Ancak sürekli yüksek basınç durumlarında, salmastra yüzeylerinde de büyük bir aşınma oluşacaktır. Bu sorunların her ikisi de, giriş basıncından bağımsız olan balanslı / steril bir mekanik salmastra ile çözülebilir.
  8. Hizalama Hataları
    Hijyenik pompalar çoğunlukla kaplin bağlantılı kaideli değil, monoblok rijit bağlantılı olarak çalıştırılır, bu nedenle motor hizalaması bir sorun değildir. En büyük sorun, borulama ve pompanın hizalanmasıdır. Küçük hijyenik pompalar çoğunlukla çok hijyenik bir malzeme olan soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik levhadan yapılmıştır, fakat bu malzeme mekanik streslere çok dayanıklı değildir. Yanlış hizalamanın pompa gövdesinde bir miktar gerilmeye ve olası bükülmeye neden olacağı anlamına gelir. Çarkın pompa gövdesine dokunma riski vardır ve bu iki parça zarar görür. En iyi çözüm, kullanma kılavuzunda bulabileceğiniz tork ve kuvvetlerle ilgili üreticinin yönergelerine uymaktır.
  9. Motor Nem Yoğunlaşma Drenaj Delikleri
    Hijyenik sektördeki en büyük yanlış anlama, temizlik ekibinin tüm elektrik motorlarını yüksek veya düşük basınçla püskürterek temizleme yapmasıdır. Ancak çoğu durumda suçlu nemdir. Her elektrik motorunun bir IP koruma sınıfı değeri vardır, toz ve suya karşı dayanıklılık derecesini gösterir. Maalesef nem oranına dayanıklılık derecesi yoktur. Bir elektrik motoru çalıştığında ısınır. Sıcaklık artışı ile birlikte motordaki hava genişleyecek ve orada motordan çıkacak hava olacaktır. Motor durduğunda ise, motor soğuyacak ve daha yüksek neme sahip hava motor içerisine gelecektir. Bu yoğunlaşma düzenli olduğunda motor içerisinde yatakları ve elektrik sargılarını öldürecek su olacaktır Çözüm: Yoğuşma suyunu motorun dışına götürecek, yatak flanşında aşağıda yoğuşma delikleri ile yürütülen yüksek özellikli bir motor gerektirir. Garip ama çoğu durumda deliklerdeki yoğuşma tapaları, üretim sırasında çoğunlukla çıkarılmamış kalmaktadır.

  10. Frekans İnvertörleri ve Kablolama Sorunları
    Filtresiz çok uzun kablolar EMC ve izolasyona sorunlarına neden olur. Daha büyük motorlarda bu, rulman hasarına neden olabilir. Kötü elektrik bağlantıları, motorun 3 faz yerine 1 fazda çalışmasına neden olur; bu durumda da motorun yanmasına neden olur. Aşırı hız çok fazla güç harcar, düşük hız havalandırmaya neden olur. Yanlış frekans invertörleri seçimi pompalarda kırık bir yatak veya kavitasyon gibi ses çıkaran sorunlara neden olabilir. 


Blog listesine geri dön.